چرا استفاده از طلا برای مردان حرام است و برای زنان جایز و گاهی مستحب؟
اسلام در مورد استفاده از انواع زینیت ها مانند تمام موارددیگر حدّ اعتدال را برگزیده است. نه مانند برخی از مکتب ها و مسلک ها که می پندارند استفاده از زینیت ها و تجملات (هر چند به صورت معتدل باشد) مخالف زهد و پارسایی است و نه مانند تجمّل گرایان که غرق در زینت و تجمّل می شوند و تن به هر گونه عمل ناروایی برای رسیدن به این هدف نامقدس می دهند. اگر روح و جسم انسان مد نظر قرار گیرد، تعلیمات اسلام در این زمینه درست هماهنگ ویژگی های روح انسان و جسم او است. بنابراین نمی توانیم فلسفة احکام را چنان که باید، بیان کنیم و چه بسا در مواردی اصلاث حکمت حکم را درک نکنیم امّا به طوراجمال و با توجه به حکمت های بیشتر احکام می دانیم و معتقدیم که در همة احکام شریعت اسلام،مصالحی منظور شده است که باید رد مقام تسلیم به آن ها عمل کنیم و به آن چه حکمتش ناشناخته است،همانند آنچه حکمتش شناخته است،عمل کنیم.
در مورد تزیّن مرد به طلا این حکمت مهم وجود دارد که در مردان گرایش به زینت رواج پیدا نکند. شاید برخی از چیزهایی که برای زنان زینت محسوب می شوند، برای مردان زینت نباشند. از این رو مردان از آن به عنوان عامل فخر فروشی و تکبّر استفاده می کنند، که اسلام آن را نهی نموده است،تا مردان به زینت های غیر منطقی وغیر معقول روی نیاورند، بلکه به کمال جویی و معنویت گرایش یابند.
از سوی دیگر مبانی علمی ضرر و زیان استعمال طلا برای مردان را اثبات نموده است. شاید علت حرمت استفادة طلا برای مردان همان عوامل باشد که عمل اثبات نموده است. شهید دکتر سید رضا پاک نژاد در کتاب اولین دانشگاه و آخرین پیامبر(ص) مطلب زیبایی در این باره بیان می کند و می گوید:"آنچه از جنس طلا تا کنون مورد توجه محافل پزشکی و بهداشتی قرار گرفته، آلوده بودن آلات تزیینی از جنس طلا به موارد رادیو آکتیو می باشد که اخیراً آلودگی مخصوصاً حلقه های طلا به فرآورده های "رادون" تأیید گردیده است.
انالیز حلقه ها نشان می دهد که اکتیویته و فعالیت آن به علت وجود فرآورده های تجزیه رادون یعنی رادیوم d و e با نیمه عمر 20 سال که اشعه "بتا" صاعد می کند بوده است. رادون 222 یک گاز بی اثر می باشد که از عنصر رادیو 226 حاصل می شود.
گاز مذکور در لوله نازک طلایی تحت فشار قرار داده، به شکل دانه هایی برای کشاتن در غدّه ها به کار می رود. رادیوم d با سرب 210 و رادیوم e با بیسموت 210 فرآورده های مهم تجزیه (رادون) هستند که روی طلا رسوب کرده و می تواند سال ها سبب واکنش های جلدی سطحی شود. اخیراً یکی دو کارخانه مجهز طلا را قبل از شکل دادن از نظر رادیو اکتیویته امتحان می کنند و فقط نوعی از طلا، سوای نوع دیگر را قابل تحمگل برای پوست اعلام می دارند.
ممکن است سؤال شود:ایا حلقه طلا که به واکنش رادیاسیون مشکوک است، در مرد فقط واکنش می دهد یا زن را نیز مرود زیان و خطر قرار می دهد؟باید گفت:بر زن نیز اثر آن را گزارش کرده و آن چه را من می توانم به عنوان سؤال مطرح سازم، این [است] که:اخیراً مقدار ناچیزی طلا در موی زنان یافته اند.